- ספרי על עצמך: היכן נולדת, איפה למדת רפואה, במה והיכן התמחית? איך הגעת לתחום של טיפול בכאב? היכן את עובדת בימים אלו?
נולדתי ברומניה ושם גדלתי. התחנכתי שם, למדתי שם רפואה והתמחיתי בגינקולוגיה. בנוסף, התחתנתי וילדי נולדו שם.
עלינו ארצה ב 1982, הגעתי כרופאה צעירה, מתמחה בגינקולוגיה בסוף ההתמחות, נשואה ואם לשני ילדים.
חלק גדול ממשפחתי (האחיות של אבי ואמי) עלו ארצה בשנות ה- 50 ועזרו לנו להיקלט בימים הראשונים. הגעתי יומיים לאחר פרוץ מלחמת לבנון הראשונה. שני דברים הפתיעו אותי עם ההגעה לארץ. הראשון, כשנפתחה הדלת של המטוס, הרגשתי תחושת חום כאילו שאני נמצאת בתוך תנור, לא חשתי כזה חום בחיים שלי. השני, כשנסענו משדה התעופה למרכז הקליטה, ליוו אותנו שני טנקים, אחד מלפנינו ואחד מאחרינו. עד אותו היום לא ראיתי טנקים בחיי, בטח לא טנק ישראלי, זה היה כמו בסרטים.
המקום הראשון שגרנו בו היה בקרבת המשפחה בנצרת. אני מודה שהרגשתי קצת אשמה, ושאלתי את עצמי למה עכשיו, בתקופה כל כך קשה למדינה, אני נופלת עליהם? אולי זה לא הזמן לעלות ארצה?
אחרי כ 35 שנה השתתפתי בחוג בית, ואחת ההרצאות שאני זוכרת הייתה של מישהו שדיבר על אפרים קישון ועל סאלח שבתי. איך אחד, אשכנזי הונגרי, סיפר על אחד שעולה מצפון אפריקה. הוא הסביר שבעצם סאלח שבתי זה בעצם "סלח לי שבאתי". ככה אני הרגשתי, הרגשתי שאני מיותרת ומעמיסה על המדינה.
כשהתחלתי להתאושש פניתי לחפש עבודה. כתנאי לעבודה, הייתי צריכה לעבור בחינה בשפה. דיברתי אז 5 שפות, אבל לא דיברתי עברית (עכשיו אני מדברת 6 שפות). הכריחו אותנו ברומניה ללמוד רוסית, לא ידעתי כמה זה יעזור לי בארץ בשנות ה 90 עם העולים החדשים שהגיעו ארצה.
עברתי מבית חולים לבית חולים בחיפוש אחרי עבודה, ובכל מקום הציעו לי מקום במחלקת הרדמה, כי היה צורך גדול במרדימים ורופאי טיפול נמרץ. זה היה כאמור בתקופה של מלחמת לבנון הראשונה. כשלמדתי באולפן בנצרת, הייתה לנו מורה מדהימה, שלמרות שלא ידענו עברית, היא הסבירה לנו, ואיכשהו הבנו, את כל המציאות בארץ: למה המלחמה, מי נגד מי, מה קורה במדינה… המורה באולפן הייתה מדהימה, בתחילת שנות ה 40 לחייה, אמא לששה ילדים, וקראו לה שולה. התאהבנו בה. למדנו עברית בארבעה חדשים, אבל לא היתה לי עברית מספיק טובה בשביל להיות רופאה מן המניין.
אחת המילים הראשונות שלמדתי בעברית הייתה "מוקפא" או "קפוא", כי כשחיפשתי תקן בגינקולוגיה, הסבירו לי שהתקנים מוקפאים ומזה הבנתי שהתשובה שלילית. שמעתי שבבית חולים כרמל היה אולי מקום בגינקולוגיה, אז פניתי שם לפרופ. אברמוביץ. הוא סיים בי"ס לרפואה באותו המקום שבו אני סיימתי, ביאסי, אוניברסיטה מפורסמת וגדולה ברומניה. הוא הסתכל עלי בסוג של זלזול, כאילו "מה באת אלי פתאם עכשיו" ואמר שאם אני רוצה להתחיל לעבוד בגינקולוגיה, אני צריכה לעשות שנה של הרדמה. בגלל הצורך במרדימים, הכריחו את כל מי שרצה לעבוד במקצוע כירורגי לעשות שנה בהרדמה. מזה יצאתי מומחית בהרדמה.
אחרי שנים, שפרופ. אברמוביץ יצא לפנסיה, ערכו לו מסיבה גדולה והזמינו גם אותי לשם כי ידעו שאנחנו מאותה האוניברסיטה. כששוחחנו הזכרתי לו את השיחה שבה הוא שלח אותי לעבוד בהרדמה במקום בגינקולוגיה, ואז הוא אמר "אדית, בינינו, לא יצא לך כל כך גרוע".
ששה חדשים אחרי שהשלמתי את הלימודים באולפן, נבחנתי בבחינות לרופאים, הייתי מצטיינת, הגעתי לראיון לקראת ההתמחות בהרדמה, ומרוב התרגשות לא הצלחתי להוציא אף מילה בעברית. למזלי המראיין (המנהל של מחלקת הרדמה דאז -ד"ר חפץ ,ז.ל.) היה מצרי, וידע צרפתית, והסכים שהראיון יתקיים בצרפתית וככה עברתי יפה את הראיון והתקבלתי להרדמה בזרועות פתוחות.
התחלתי מאפס. ממצב שבו הייתי אחראית לבד על חדרי הלידה, מנתחת בניתוחים קיסרים, הפסקות הריון ועוד ועוד, הייתי מתמחה חדשה בהרדמה. בבחינת שלב ב', בשיבא, כל כך התרגשתי, שלקח לי זמן להבין שעברתי את הבחינה. הייתי היחידה מחיפה שעברה את בחינת שלב ב' באותו הזמן.
מה שלא כל כך התאים לי זה שבהרדמה אין כל כך הרבה קשר עם חולים. היה לי צורך לתקשר עם המטופלים שלי, לשוחח, לתת מענה, אבל עד היום אני נהנית כשאני עובדת כמרדימה .
מהשנה השלישית בהרדמה, ב 1986, נכנסתי לחדר של ד"ר חפץ, שעסק בטיפול בכאב, וישבתי אתו במרפאת הכאב של בית חולים כרמל ,לפעמים הוא היה זורק אותי מהחדר שלו, אבל איך אומרים, הוא היה זורק אותי מהדלת ואני הייתי נכנסת דרך החלון. לא היה אז חומר שניתן ללמוד ממנו על כאב כמו שיש היום, והכל למדתי לבד, לא כמו אצלכם המתמחים והמומחים הצעירים, שכל החומר כבר מוכן ו"לעוס" עבורם. אני כל יום רביעי בבוקר יושבת עם המתמחים שלי על שאלות. מי עשה לי את זה?! כדי להתקדם בתחום, נסעתי מדי פעם להשתלמויות בחו"ל בשביל ללמוד spinal cord stimulation והשתלמויות בפעולות אחרות במקומות שונים,(פאריס, גנבה, בודפסט) אבל זה לא היה מסודר. הידע שצברתי כגינקולוגית שמנתחת עזר לי מאד בתחומים הכירורגים של טיפול בכאב, ובזה היה לי יתרון על מרדימים אחרים. ידעתי לנתח. פרופ. פיזוב היה המנהל שלנו בהרדמה, והתרשם מאד מהיכולות הכירורגיות שלי במהלך ההתמחות. כשנסעתי לז'נבה להשתלמות ב spinal cord stimulation , זה היה בתקופה של האינתיפאדה הראשונה, המארחים שלי קיבלו אותי תחת הרושם שאצלנו מסתובבים טנקים באמצע הרחוב, וגילו באמת שיש רופאה אמיתית בתוך מדינה שבה מתפוצצים אוטובוסים. בז'נבה הצרפתית שידעתי שימשה אותי. בהמשך נסעתי גם לגרמניה, להשתלמות באנגלית על משאבות ספינליות. היינו במינכן, במתחם הנוירוכירורגי. באחד הערבים הלכנו יחד למסעדה ומנהל המחלקה ישב איתנו והתחיל לטעום מכל הצלחות של כולם. זה הפתיע אותי, כי בגרמניה זה לא מקובל לאכול מצלחות של אחרים. בדיעבד הבנתי שהמנהל הוא במקור מיוון, ומההיכרות שלי עם המנטליות הישראלית, שדומה קצת ליוונית, הבנתי למה הוא מתנהג ככה.
את ה fellowship עשיתי בנאשוויל, טנסי שבארה"ב. בעלי הוא מהנדס אלקטרוניקה, ופיתח את הדגמים הראשונים של PET CT. היתה לו הזדמנות לנסוע לתקופה ארוכה לשם, אז הגשתי בקשה לעבוד שם והתקבלתי. עבדתי בהרדמה, אבל ביליתי הרבה זמן במרפאת כאב. זה היה ב 1999. מהר מאד הבינו שאני יכולה ללמד אותם לא פחות ממה שהם לימדו אותי, מדיקור סיני ועד sympathetic blocks.
לפני שהיה האגודה הישראלית לכאב, היה חוג הכאב של איגוד המרדימים, והייתי מאד פעילה שם. היו"ר הראשונה של הגוף הזה היתה פרופ. פלורלה מגורה, לימים ,בשנות האלפיים המוקדמות גם אני הייתי יו"ר של חוג הכאב של איגוד המרדימים. הייתי בין הראשונים בארץ שהקימה acute pain service. היינו בין הראשונים להכניס מכשירי PCA לבתי החולים, וזה היה ממש מפחיד. למרבה המזל לא קרה כלום. כשהתחילו מקצועות אחרים להיכנס לתחום של הכאב, הוקמה האגודה הישראלית לכאב שכללה רופאים מכל המקצעות ברפואה ואחיות , פיזיותרפיסטים, מטפלים ופסיכולוגים .
הייתי פעילה בוועד הארצי של אגודה ישראלית לכאב כשתי קדנציות ,וכך יכולתי להשפיע על קידום רפואת הכאב בארץ.
בכנסים השנתיים של האגודה ישראלית לכאב, היה פעם בשנה כנס בירושלים, שבשנים הראשונות פרופ. מגורה אירגנה. היא דאגה שנלמד דברים מהבסיס: אנטומיה, פיזיולוגיה, פתופיזיולוגיה… הביאה אורתופדים ומרצים מעולים אחרים. בהמשך היום היא דאגה לקחת אותנו לטיולים בירושלים, טיולים יפים ומעניינים מאד, ובערב תמיד היתה מסיבה עם ריקודים. כשאני הייתי יושבת הראש של הכנס השנתי של האגודה, עשיתי את אותו הדבר. עכשיו, כשהתרחבנו, הכנסים הפכו להיות לשלשה ימים. כשאני ארגנתי את הכנס השנתי בים המלח, הזמנתי את איתי גור- אריה לדבר, והוא הגיע מבוסטון, כי באותה התקופה הוא היה שם, והוא בא לכנס עם תינוק, אז כשהוא נתן את ההרצאה שלו בכנס, אני החזקתי את התינוק והרגעתי אותו עד שאיתי סיים את ההרצאה. תמיד דאגנו שבכנס תהיה פעילות חברתית.
בשנת 2000 ד"ר יורם שיר ואני עשינו כנס בינלאומי בחיפה בסגנון של פרופ. מגורה. עם טיול ברגל, אני חושבת שהיה 40 מעלות בחוץ. הייתי לבושה יפה, עם עקבים…חשבתי שאני הולכת למות. היתה יופי של הדרכה, ובערב עשינו מסיבה עם ריקודים סלונים. לכנס הייתה הצלחה רבה ,המסר של הכנס ” טיפול בכאבי גב תחתון במילניום חדש" היגיע עד לטלוויזיה בערוץ 1בחדשות ,כאשר חיים יבן אמר: "ד"ר בלן, יו"רית הכנס כאב סיכמה שבין המעשנים ישנם פי שניים יותר מקרים של כאבי גב לעומת הלא מעשנים".
המהפכה האמיתית היתה ב 2010. מי שעבד הכי קשה שם היה פרופ. דיויד ניב ז"ל ופרופ. איזנברג, שדאגו לכך שתחום הטיפול בכאב יהפוך למומחיות. נבחרו אבות מקצוע, אני ביניהם, והחלטנו יחד על עוד רופאים שיהיו אבות מקצוע, ועבדנו על יצירת סילבוס להתמחות.
אני עסוקה עד היום! אני עובדת בכמה משרות, כמנהלת יחידת כאב של מחלקת הרדמה ,טיפול נמרץ ורפואת הכאב ,בבית חולים כרמל ומנהלת שירות הכאב במחוז חיפה והגליל המערבי.
אני מלמדת המון: רופאים מתמחים , סטודנטים לרפואה שנה חמישית ושישית , קורסים לטיפול בכאב לאחיות ורופאי משפחה.
למשל ישבתי השבוע עם המתמחים לרפואת הכאב בכל הארץ עם webinar בתחום של כאב ויסצרלי. אני תלמידה טובה של פרופ. מגורה! לימדתי אותם את היסודות של אנטומיה, פיזיולוגיה, פתופיזיולוגיה, הסברתי על כל מחלה, על תרופות, בלוקים, sacral nerve stimulation. יצאו מרוצים!
אני גם קצת אמא וקצת סבתא. אני רופאה ובעלי מהנדס, והילדים שלי, גם הם רופאה ומהנדס. הבת שלי רקדה פלמנקו שנים והבן שלי כל הזמן ניגן, מגיל 10 הוא מנגן, וכחייל הוא הסתובב כל הזמן עם גיטרה. כעת בתי מומחית לפסיכיאטריה לילדים, והבן שלי הוא מהנדס מחשבים, לכל אחד יש שלשה ילדים.
- בשנים האחרונות התחום של טיפול בכאב נפתח לרופאים שאינם מרדימים (פנימאים, רופאה משפחה, נוירולוגים, נוירוכירורגים ועוד). מה דעתך על כך? האם הדבר תורם לתחום או גורם לירידה במקצוענות לדעתך?
אני לא חושבת שיש ירידה במקצוענות בגלל כניסה של מקצועות בסיס אחרים לתחום של טיפול בכאב. אני חושבת שיש מקום לכולם, ושאם רופא משפחה נכנס לתחום של טיפול בכאב, אני לא יכולה לצפות ממנו לעשות את כל הפעולות שאני עושה, זה בלתי אפשרי. היכולות המנואליות שיש לרופא מרדים נותנות לו יתרון כשזה מגיע לפרוצדורות, ומה לעשות, לרופאי משפחה אין את זה. יחד עם זה יש מספיק מטופלים ומספיק תחומים בכאב בשביל שכל אחד יכול לתת את שלו בתחומו. מה שחשוב זה התחום של אבחנה וטיפול שמרני, שאת זה כולם צריכים לדעת. לא צריך שכל אחד ידע לעשות את הכל. בשיבא וגם קצת ברמב"ם עושים השתלות של משאבות ספינליות, ושם צריך שיהיו כוננויות בכאב, בגלל שבכל רגע יכול להגיע מישהו עם בעיה במשאבה שלו. כיום ברמב"ם יש המון רופאי משפחה בהתמחות בכאב, אולי בגלל שהמנהל של מרפאת הכאב ברמב"ם הוא פנימאי, ויש רק מרדימה אחת שם, אבל ראיתי את הרופאים שם ובחנתי אותם. הרמה שלהם טובה מאד. אני ממש לא מרגישה שגנבו לי את המקצוע. אמנם הראשון שפתח מרפאת כאב היה פרופ. בוניקה ב 1962 והוא היה מרדים, אבל רופאי המשפחה נכנסו ואני מברכת על זה.
- את רופאת כאב מזה שנים רבות. ספרי על מטופל או מטופלת שזכורים לך במיוחד.
יש לי סיפורים, אני יכולה לכתוב ספר, ויכול להיות שעוד אעשה את זה. יש לי סיפור על בחורה שהגיעה אלי למרפאה במחוז(מרפאת" לין"). המרפאה שיש לנו במחוז נפתחה ב 1998, היא חלק מבניין של 7 קומות עם רפואה יועצת, שעושים שם כמעט הכול, כמו אשפוז יום. אני עושה שם פעולות תחת שיקוף בהתאם לכל התקנים. אין שם טיפול נמרץ, אין בנק הדם ולא ניתן לעשות טיפול בגלי רדיו, אבל יש המון אפשרויות לטיפול שם. הבחורה היתה בערך בת 28 עם כאב בחזה עם מצב לאחר טרכאוסטומיה. היא סיפרה שהיתה מאושפזת בבית חולים, היא יתומה משני הוריה והיא נפגעה בתאונת דרכים. כששאלתי אותה איך זה קרה, היא סיפרה שזה קרה בדייט, כשהיא ישבה ליד הבחור שאיתו היא יצאה ומישהו התנגש איתה. היא סבלה משברים בחוליות ובצלעות וסבלה מכאבים. שחררו אותה עם מדבקת פנטניל של 100 מק"ג לשעה וסירופ אוקסיקוד, ומינונים שעולים ועולים בהדרגה, כי כל פעם רופאת המשפחה שלה היתה שולחת אותה אלי לקבל אישור להעלות את מינון האוקסיקוד. מתישהו החלטתי לשים לזה סוף, והודעתי לה שאנחנו מתחילים גמילה. אז לא היו מקומות שעושים גמילה, אז עשיתי לה גמילה בעצמי: נתתי לה כמה תרופות כמו סרוקוול ואלטרולט. דבר ראשון התחלתי להוריד את הפנטניל. נעזרתי בעובדת הסוציאלית של המרפאה שהיתה גם פסיכולוגית, והצלחנו להוציא אותה מסמים. אחר כך לא ראיתי אותה הרבה זמן. כמה שנים אחר כך היא התקשרה אלי וסיפרה לי שנשרף לה הבית. לא היה לה מושג למי להתקשר, אז היא התקשרה אלי. גם אני לא ידעתי מה לעשות, אז הכנסנו אותה למקלט, ומשם מצאה דוד והלכה לגור אצלו. אחר כך היא שוב נעלמה לשנים ושוב חזרה אלי אחרי שנים. הדוד הזה כנראה הטריד אותה מינית, אז היא ברחה ממנו לרחוב, ואז היא התחילה סמים קשים, ואז היא באה אלי וביקשה שאוציא אותה שוב מסמים, כמו שעשיתי פעם קודמת. הפעם לא יכולתי לעזור לה, כי היא היתה על קוקאין וכל מיני סמי רחוב. אשפזתי אותה במוסד גמילה וזה היה נורא לראות את תסמונת הגמילה אצלה. בפעם האחרונה שראיתי אותה, היא היתה מלאה ביהלומים ובזהב. מתברר שהיא תבעה את הביטוח וקיבלה המון כסף בגלל תאונת הדרכים והשריפה של הבית, ואז היא שוב התחילה עם סמים. ואז היא שוב נעלמה. אחרי כמה זמן היא שוב היא הגיעה אלי עם גבר, סיפרה שהיא עומדת להתחתן, וביקשה קנאביס. הגבר נראה לי חשוד ואחרי כל הסיפור וממה שראיתי, לא יכולתי לתת לה קנאביס, פשוט לא יכולתי. המסר הוא שאנחנו לא רק מטפלים גופנית, אלא גם מטפלים נפשית וחברתית. לפעמים אנחנו צריכים לעזור במציאת עבודה, או לטפל בבן הזוג…לפעמים המרפאה היא ממש הבית שלהם, בעיקר למטופלים הבודדים.
סיפור נוסף, אשה מעוספיה, אמא לארבעה ילדים, מורה, מאד משכילה, עם כאב ויסצרלי. היא היתה צריכה לתת שתן בערך 50 פעם ביום, לא ישנה בלילות, היתה לה דיספראוניה נוראית. ניסתה טיפולים אורולוגיים, דילטציות של שלפוחית השתן, ניתוחים, טיפולים ברצפת האגן…ניסיתי לעשות לה caudal injection שלא ממש עזר, אז ניסיתי לעשות sacral nerve stimulation. אחרי שבוע היא הגיעה עם בעלה, ושניהם היו עם חיוך גדול על הפנים. הם לא ידעו מה להביא לי לאות תודה. לבן הזוג היתה חנות דגים, אז הם הביאו לי דגים. לפני חודש היא באה אלי אחרי 7 שנים. היא סיפרה שזה היה שבע השנים הכי טובות בחיים שלה, אבל הסטימולטור הפסיק לעבוד, והיתה דיסלוקציה של אלקטרודה. הצעתי לעשות לה השתלה חוזרת, אבל היא לא רצתה. מבחינת השליטה במתן שתן, המצב היה טוב, וכנראה שהצורך בסקס ירד, אז זה כבר לא היה נחוץ. אני יכולה להגיד לך שאותי לא עוזבים. יש לי מטופלים שאיתי 20 או 25 שנה כבר, והם לא רוצים לעזוב. אני יודעת שהגיע הזמן שאתן אותם לרופאים אחרים, אבל לא פשוט איתם.
- ד"ר בלן, את אחת מוותיקי תחום הטיפול בכאב בארץ. מה תרצי לעשות "כשתהיי גדולה"?
וואו, הרבה מאד דברים. אני הייתי בצעירותי זמרת מצו-סופרן, ושרתי אופרה. גדלתי בבית יהודי ברומניה, והיה ברור שבת של יהודים לא יכולה להיות זמרת, היא צריכה להיות רופאה! הייתי שרה לנכדים ועד עכשיו אני שרה. אמנם השתניתי עם השנים וגם הקול שלי השתנה, אבל אני עדיין שרה. הייתי כל החיים שלי מאד עסוקה וניסיתי להספיק דברים, וכשאני מסתכלת אחורה אני מאד מרוצה ממה שהספקתי.
אני מאד אוהבת תאטרון וסרטים, אני מקווה להנות גם מזה. הייתי לאחרונה פעמיים בבידוד, וראיתי שיש לי המון מה לעשות בבידוד. אני מאד אוהבת לבשל, רק עכשיו העמדתי סיר של חמין והתחלתי להתחיל חצילים. אני עושה לא רק אוכל רומני, אני אופה, אני מבשלת אוכל צרפתי… הנכדים כל הזמן אומרים לי שאני צריכה ללכת למאסטר שף. עם כל התחביבים, בכל זאת, רפואה זה הדבר הכי אהוב עלי אחרי המשפחה.
The post הכר את המומחה, והפעם עם ד"ר אדית בלן first appeared on האגודה הישראלית לכאב.